Global Statistics

All countries
246,026,077
Confirmed
Updated on October 28, 2021 4:59 pm
All countries
221,211,942
Recovered
Updated on October 28, 2021 4:59 pm
All countries
4,992,349
Deaths
Updated on October 28, 2021 4:59 pm

Computer MCQs Series for PPSC, FPSC – Most Repeated MCQs | Set 1

  1. Who is known as the “Father of Computer”?
  1. Charles Ranlett Flint
  2. Charles Babbage
  3. Bill Gates
  4. Jeff Bezos

Answer: B (Charles Babbage)

2. Who invented printer?

  1. Roger Cray
  2. Christopher Latham Sholes
  3. Alan Mathison Turing
  4. Johannes Gutenberg

Answer: D (Johannes Gutenberg)

3. The word “Computare” is word of        ________ language?

  1. French
  2. Arabic
  3. Latin
  4. German

Answer: C (Latin)

4. The quality of printer is measured in?

  1. CPM
  2. PPM
  3. DPI
  4. None of these

Answer: C (DPI: Dots Per Inch)

5. Who invented Keyboard?

  1. Johannes Gutenberg
  2. Christopher Latham Sholes
  3. Bill Gates
  4. Charles Babbage

Answer: B (Christopher Latham Sholes)

6. Which printer uses ribbon?

  1. Dot Matrix Printer
  2. Daisy Wheel Printer
  3. Laser Printer
  4. Both B & C.

Answer: A (Dot Matrix Printer)

7. The word Computer is derived from a Latin word Computare which means?

  1. To Move
  2. To Fix
  3. To Think Together
  4. Both A & B

Answer: C (To Think Together)

8. Who invented Super Computer?

  1. Charles Ranlett Flint
  2. Ted Hoff
  3. Jeff Bezos
  4. Roger Cray

Answer: D (Roger Cray)

9. Who is the father of Internet?

  1. Vinton Gray Cerf
  2. Bill Gates
  3. Martin Copper
  4. None of these

Answer: A (Vinton Gray Cerf)

10. _________ computer is used to process analogue data.

  1. Hybrid Computer
  2. Digital Computer
  3. Analogue Computer
  4. None of these

Answer: C (Analogue Computer)

11. _________ computer is used to process continuous and discrete data.

  1. Hybrid Computer
  2. Digital Computer
  3. Analogue Computer
  4. None of these

Answer: A (Hybrid Computer)

12. Who is the Father of Modern Computer Science?

  1. Bill Gates
  2. Steve Jobs
  3. Alan Mathison Turing
  4. Robert Elliot Kahn

Answer: C (Alan Mathison Turing)

13. Which one is the output device?

  1. Scanner
  2. Joystick
  3. Printer
  4. Bar Code Reader

Answer: C (Printer)

14. Who invented the first Personal Computer in 1974?

  1. Charles Babbage
  2. Dennis Ritchie
  3. Henry Edward Robert
  4. Tim Berners Lee

Answer: C (Henry Edward Robert)

15. On the basis of size, computers are categorized into ________ types.

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: D (5 Types: 1. Super Computer 2. Main Frame Computer 3. Workstation 4. Mini Computer 5. Micro Computer)

16. Which of the following is used for Weather Forecasting?

  1. Main Frame Computer
  2. Mini Computer
  3. Super Computer
  4. Workstation

Answer: C (Super Computer)

17. Which of the following computer is used to support hundreds or thousands of users simultaneously?

  1. Main Frame Computer
  2. Mini Computer
  3. Super Computer
  4. Workstation

Answer: A (Main Frame Computer)

18. Which of the following computers are the biggest in size?

  1. Main Frame Computer
  2. Mini Computer
  3. Super Computer
  4. Workstation

Answer: A (Main Frame Computer)

19. ENIAC is an abbreviation of ?

  1. Electronic Numerical Integrator and Circuit
  2. Electronic Numerical Integrated Computer
  3. Electron Numerical Integrator and Computer
  4. Electronic Numerical Integrator and Computer

Answer: D (Electronic Numerical Integrator and Computer)

20. ENIAC is invented by?

  1. Charles Ranlett Flint
  2. Roger Cray
  3. John Mauchly and J Presper Eckert
  4. Henry Edward Robert

Answer: C (John Mauchly and J Presper Eckert)

21. Daisy Wheel Printer is a type of?

  1. Impact Printer
  2. Non-Impact Printer
  3. Both A & B
  4. None of theses

Answer: A (Impact Printer)

22. What was used in the First Generation of Computer?

  1. ICs
  2. Vacuum Tubes
  3. Microprocessor
  4. Artificial Intelligence

Answer: B (Vacuum Tubes)

23. Computer consists of?

  1. ICs
  2. Electronic Circuits
  3. Output Devices
  4. None of these

Answer: B (Electronic Circuits)

24. Who discovered Mobile Phone?

  1. Jeff Bezos
  2. Martin Copper
  3. Douglas Englebart
  4. Johannes Gutenberg

Answer: B (Martin Copper)

25. The Second Generation Computer (1956 – 1963) was based on?

  1. ICs
  2. Vacuum Tubes
  3. Microprocessor
  4. Transistors

Answer: D (Transistors)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hot Topics

Related Articles

error: Content is protected !!