Global Statistics

All countries
246,026,077
Confirmed
Updated on October 28, 2021 4:59 pm
All countries
221,211,942
Recovered
Updated on October 28, 2021 4:59 pm
All countries
4,992,349
Deaths
Updated on October 28, 2021 4:59 pm

Computer MCQs Series for PPSC, FPSC – Most Repeated MCQs | Set 3

51. In computing, CD stands for?

  1. Computer Diagrams
  2. Compact Discrete Units
  3. Compact Disk
  4. None of these

Answer: C (Compact Disk)

52. What is the capacity of Compact Disk?

  1. 700 MB
  2. 800 MB
  3. 900 MB
  4. 1000 MB

Answer: A (700 MB)

53. “BASIC” stands for?

  1. Beginners All Purpose Symbolic Instructed Code
  2. Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code
  3. Basic All Purpose Symbolic Instruction Code
  4. Basic All Purpose Symbolic Instructed Code

Answer: B (Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code)

54. Who invented “ENIAC”?

  1. Johan Vincent Atanasoff
  2. Clifford E. Berry
  3. Charles Babbage
  4. John Mauchly and J. Presper Eckert

Answer: D (John Mauchly and J. Presper Eckert)

55. The inventor of Super Computer “Roger Cray” was native of?

  1. UK
  2. Australia
  3. USA
  4. Germany

Answer: C (USA)

56. The term “Pentium” is related to?

  1. Integrated Circuit
  2. Microprocessor
  3. Transistor
  4. Vacuum Tube

Answer: B (Microprocessor)

57. TCP/IP was invented by Vinton Gray Cerf and __________.

  1. Andy Jassy
  2. Latham Sholes
  3. Alan Mathison Turing
  4. Robert Elliot Kahn

Answer: D (Robert Elliot Kahn)

58. “PCI” stands for?

  1. Peripheral Component Interconnect
  2. Personal Computer Internet
  3. Personal Component Interconnect
  4. Peripheral Computer Internet

Answer: A (Peripheral Component Interconnect)

59. “ROM” stands for?

  1. Read Once Memory
  2. Read Only Memory
  3. Read Mother Board Only
  4. Read Mother Board Once

Answer: B (Read Only Memory)

60. Among the following, which is also known as Auxiliary Memory?

  1. RAM
  2. ROM
  3. CD
  4. USB

Answer: B (ROM)

61. Who is the president of Microsoft?

  1. Satya Nadella
  2. John Wendell Thompson
  3. Brad Smith
  4. Bill Gates

Answer: C (Brad Smith)

62. Who is the current Chairman of Microsoft?

  1. Satya Nadella
  2. John Wendell Thompson
  3. Brad Smith
  4. Bill Gates

Answer: B (John Wendell Thompson)

63. Microsoft was co-founded by Bill Gates and __________.

  1. Paul Allen
  2. John Wendell Thompson
  3. Andy Jassy
  4. Bill Gates

Answer: A (Paul Allen)

64. When Microsoft was established?

  1. January 1975
  2. February 1975
  3. March 1975
  4. April 1975

Answer: D (April 1975)

65. “DMA” stands for?

  1. Direct Memory Achiever
  2. Direct Memory Access
  3. Driver Memory Achiever
  4. Driver Memory Access

Answer: B (Direct Memory Access)

66. “CAD” stands for?

  1. Component Aided Diagram
  2. Component Access Designs
  3. Computer Aided Design
  4. Computer Aided Diagram

Answer: C (Computer Aided Design)

67. Primary Memory can be accessed by the __________.

  1. IO Channel
  2. ICs
  3. Data Bus
  4. None of these

Answer: C (Data Bus)

68. Secondary Memory can be accessed by the __________.

  1. IO Channel
  2. ICs
  3. Data Bus
  4. None of these

Answer: A (IO Channel)

69. “EPROM” stands for?

  1. Essential Programmable Read Only Memory
  2. Erasable Programmable Read Only Memory
  3. Essential Permanent Read Only Memory
  4. Erasable Permanent Read Only Memory

Answer: B (Erasable Programmable Read Only Memory)

70. What was used in the Fourth Generation of Computer?

  1. Artificial Intelligence
  2. ICs
  3. Transistor
  4. Microprocessor

Answer: D (Microprocessor)

71. “Steve Jobs” is the owner and founder of?

  1. Apple
  2. Twitter
  3. Amazon
  4. HP

Answer: A (Apple)

72. Where the Head Quarter of “Apple” is located?

  1. New York
  2. California
  3. Washington
  4. Texas

Answer: B (California)

73. What is the capacity of DVD?

  1. 1.7 GB
  2. 2.7 GB
  3. 3.7 GB
  4. 4.7 GB

Answer: D (4.7 GB)

74. “DVD” stands for?

  1. Digital Volatile Disk
  2. Digital Versatile Disk
  3. Defined Volatile Disk
  4. Defined Volatile Driver Disk

Answer: B (Digital Versatile Disk)

75. Who is the CEO of Apple?

  1. Brad Smith
  2. Satya Nadella
  3. Timothy Donald Cook
  4. John Wendell Thompson

Answer: C (Timothy Donald Cook)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hot Topics

Related Articles

error: Content is protected !!