Global Statistics

All countries
199,471,200
Confirmed
Updated on August 2, 2021 9:47 pm
All countries
178,250,435
Recovered
Updated on August 2, 2021 9:47 pm
All countries
4,246,547
Deaths
Updated on August 2, 2021 9:47 pm

Computer MCQs Series for PPSC, FPSC – Most Repeated MCQs | Set 5

101. WHEN ZOOM APP WAS INTRODUCED?

  1. MARCH 2011
  2. APRIL 2011
  3. MAY 2011
  4. JUNE 2011

Answer: B (April 21st, 2011) introduced and launched by Eric Yuan.

102. IN COMPUTING, “OMR” STANDS FOR?

  1. OPTICAL MARK RECOGNITION
  2. OBSTACLE IN MEASURING RESOLUTION
  3. OPERATION OF MEASURING RESOLUTION
  4. NONE OF THESE

Answer: A (Optical Mark Recognition). Optical mark recognition (OMR) is an electronic method of gathering human-handled data by identifying certain markings on a document. Usually the optical mark recognition process is achieved with the aid of a scanner that checks the transmission or reflection of light through the paper; places having markings will reflect less light than the blank paper, resulting in less contrasting reflectivity.

103. “WIFI” STANDS FOR?

  1. FREE WIRES
  2. WIRELESS FREE ANYWHERE
  3. WIRELESS FIDELITY
  4. NONE OF THESE

Answer: C (Wireless Fidelity)

104. WHICH SHORT KEY IS USED IN MS WORD TO MAKE THE TEXT ITALIC?

  1. CTRL + B
  2. CTRL + U
  3. CTRL + P
  4. CTRL + I

Answer: D (CTRL + I)

105. WHICH COMPANY ACQUIRED THE WHATSAPP IN FEBRURY 2014?

  1. FACEBOOK
  2. GOOGLE
  3. TWITTER
  4. MICROSOFT

Answer: A (Facebook)

106. WHEN WHATSAPP WAS LAUNCHED?

  1. SEPTEMBER 2009
  2. JULY 2009
  3. MAY 2009
  4. JANUARY 2009

Answer: D (January 2009)

107. AMONG THE FOLLOWING, WHICH WAS THE EARLIER NAME OF IBM?

  1. COMPUTER TABULATING AND GRAPHICS COMPANY
  2. COMPUTER TABULATING AND RECORDING COMPANY
  3. COMPUTER TABULATING AND GUI COMPANY
  4. NONE OF THESE

Answer: B (Computer Tabulating And Recording Company)

108. IN COMPUTING “NOS” STANDS FOR?

  1. NETWORK OPERATING SYSTEM
  2. NETWORK OPERATIONAL SYSTEM
  3. NETWORKING OF OPERATIONAL SYSTEMS
  4. NONE OF THESE

Answer: A (Network Operating System)

109. COMBINATION OF TWO OR MORE NETWORKS IS CALLED?

  1. INTRA NETWORK
  2. LOCAL AREA NETWORK
  3. INTERNET WORK
  4. NONE OF THESE

Answer: C (Internet Work)

110. THE FOUNDER OF WHATSAPP ?

  1. NILS RYDBECK
  2. ERIC YUAN
  3. TIMOTHY DONALD COOK AND ARTHUR D. LEVINSON
  4. BRIAN ACTON AND JAN KOUM

Answer: D (Brian Action and Jan Koum in January 2009)

111. BRIAN ACTION AND JAN KOUM ARE THE FORMER EMPLOYEES OF?

  1. IBM
  2. MICROSOFT
  3. HP
  4. YAHOO

Answer: D (YAHOO)

112. “EBCDIA” STANDS FOR?

  1. EXTENDED BINARY CODED DECIMAL INTERCHANGE CODE
  2. EXTENDED BINARY CODED DECIMAL INVERSE CODE
  3. ERASEABLE BINARY CODED DECIAML INTERCHANGE CODE
  4. ERASABLE BINARY CODED DECIMAL INVERSE CODE

Answer: A (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code)

113. IN COMPUTING “LTE” STANDS FOR?

  1. LONG TERM EVOLVEMENT
  2. LONG TERM EVOLUTION
  3. LINEAR TERMINOLOGY OF EXTENSION
  4. NONE OF THESE

Answer: B (Long Term Evolution)

114. WHAT IS THE FULL FORM OF “ISP”?

  1. INTERNET SPEED PROVIDER
  2. INTERNET SERVICE PROCEEDED
  3. INTERNT SERVICE PROVIDER
  4. NONE OF THESE

Answer: C (Internet Service Provider)

115. “HTML” STANDS FOR?

  1. HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE
  2. HYBRID TEXT MARKUP LANGUAGE
  3. HYBRID TEXT MACHINE LANGUAGE
  4. HYPER TEXT MARKUP LINE

Answer: A (Hyper Text Markup Language)

116. WHICH DEVICE IS USED TO PROCESS DATA?

  1. RAM
  2. ROM
  3. CD/DVD/USD
  4. CPU

Answer: D (CPU)

117. __________ IS A COMBINATION OF HARDWARE AND SOFTWARE THAT FACILITIES THE SHARING OF INFORMATION BETWEEN COMPUTING DEVICES.

  1. FIREWALLS
  2. NETWORK
  3. CONNECTIVITY
  4. BOTH A & C

Answer: B (Network)

118. WHAT IS THE FULL FORM OF “BIOS”?

  1. BEGINNERS INPUT OUTPUT SYSTEM
  2. BASIC INPUT OUTPUT STORAGE
  3. BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM
  4. NONE OF THESE

Answer: C (Basic Input Output System)

119. WHO INVENTED WWW?

  1. CHRISTOPHER LATHAM SHOLES
  2. JOHN VINCENT ATANASOFF
  3. JOHN MAUCHLY
  4. TIM BERNERS LEE

Answer: D (Tim Berners Lee)

120. WHO IS THE FOUNDER OF WIKIPEDIA?

  1. TIM BERNERS LEE
  2. JACK DORSEY
  3. ANDY JASSY
  4. JIMMY WALES

Answer: D (Jimmy Wales)

121. WHAT IS A LIGHT PEN?

  1. OPTICAL INPUT DEVICE
  2. MECHANICAL INPUT DEVICE
  3. CHEMICAL INPUT DEVICE
  4. CATHOD RAY INPUT DEVICE

Answer: A (Optical Input Device)

122. EMAIL IS A COMBINATION OF?

  1. USER NAEM AND PASSWORD
  2. USER NAME, FIRST AND LAST NAME
  3. USER NAME AND DOMAIN
  4. NONE OF THESE

Answer: C (User Name and Domain)

123. “EMAIL” STANDS FOR?

  1. EXTENDED MAIL
  2. ELECTRONIC MAIL
  3. ERASABLE MAIL
  4. NONE OF THESE

Answer: B (Electronic Mail)

124. “CC” STANDS FOR?

  1. CARBON COPY
  2. COMMERCIAL COPY
  3. CUSTOM COPY
  4. CONSUMABLE COPY

Answer: A (Carbon Copy)

125. “BCC” STANDS FOR?

  1. BLIND CARBON COPY
  2. BLIND COMMERCIAL COPY
  3. BLIND CUSTOM COPY
  4. BLIND CONSUMABLE COPY

Answer: A (Blind Carbon Copy)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hot Topics

Related Articles

error: Content is protected !!